IMG_20200206_142728.jpg

Volkswagen Golf 7

Bouwjaar      02-10-2017

Brandstof      Diesel

Handgeschakeld

Rijden v.a. 16,5 jaar

 

Sinds 1 november 2011 is 2toDrive van start gegaan. Door 2toDrive kun je eerder beginnen met rijlessen, namelijk vanaf 16,5 jaar. Vanaf de dag dat jij 17 bent geworden kan je rijexamen doen. Ben je geslaagd? Dan mag je tot je 18de verjaardag alleen de weg op onder begeleiding van de door jouzelf gekozen coach(es). Je hoeft dus niet meer tot je 18de te wachten voordat je eindelijk met rijlessen mag beginnen, hoe cool is dat?

Alleen jongeren die na 1 november 2011 17 jaar worden, mogen het praktijkexamen afleggen bij het CBR. Ben jij al 17 geworden voor 1 november 2011? Dan mag je wel beginnen met lessen volgen maar vanaf je 18de mag je het praktijkexamen afleggen. Lees meer

Wat is 2toDrive?


2toDrive is een experiment waarbij je onder begeleiding van een coach rijervaring opdoet. Jongeren en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. 2toDrive zorgt ervoor dat je gedurende een langere periode onder relatief veilige omstandigheden rijervaring kunt opdoen.

Waarom rijden onder begeleiding?


Uit onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat bij 20% van alle ernstige ongevallen, jongeren betrokken zijn. Terwijl de groep beginnende bestuurders maar een klein deel uitmaakt van alle weggebruikers. De SWOV heeft berekend dat wanneer 2toDrive in Nederland wordt ingevoerd dat dit kan leiden tot 16 verkeersdoden minder op jaarbasis. Bovendien heeft het in Duitsland geleid tot minder boetes en ongevallen onder jongeren.

Tussentijdse toets

 

Op ongeveer tweederde van de opleiding kunnen de rijschoolleerlingen een zogeheten tussentijdse toets (TTT) afleggen bij een examinator van het CBR. Het is een goede gelegenheid voor de kandidaat om alvast te wennen aan het rijexamen, vrijstellingen te verdienen en eventuele nervositeit weg te nemen.
De TTT slaat aan. Ruim één op de drie kandidaten maakt momenteel gebruik van een tussentijdse toets. Hun slaagkans neemt met gemiddeld tien procent toe, leert de ervaring.

Faalangst / Rijangst

 

Kandidaten met faalangst kunnen een speciaal rijexamen, het faalangstexamen, afleggen. Een uitgebreide proef die het afgelopen jaar bij het CBR werd gehouden leverde positieve resultaten op. De speciale aanpak heeft een gunstige invloed op de ervaren spanning en leidt tot een realistischer prestatie tijdens het rijexamen. Vandaar dat de minister van Infrastructuur en Milieu heeft besloten om het examen definitief en landelijk in te voeren.

Wat is het faalangstexamen? En wat maakt het nu anders dan het ‘gewone’ rijexamen voor de personenauto? Lees het op deze pagina.

Voor wie is het faalangstexamen bedoeld?


Het spreekt eigenlijk voor zich: het faalangstexamen is bedoeld voor mensen met faalangst voor het rijexamen. Het maakt niet uit of u al eerder rijexamen hebt gedaan. Ook als u al in het traject nader onderzoek rijvaardigheid zit, kunt u dit speciale examen aanvragen.

Als u vermoedt dat u last hebt van een ongezonde en extreme angst voor het rijexamen, dan kunt u het beste een rijschool zoeken die gespecialiseerd is in het begeleiden van leerlingen met faalangst. Het is namelijk bekend dat je faalangst het beste al tijdens de opleiding te lijf gaat, en niet alleen bij het examen. Op die manier kunt u al vanaf uw eerste rijles werken aan uw spanning.

Voor mensen die de Nederlandse taal niet (helemaal) beheersen is het faalangstexamen helaas minder geschikt. Een goede communicatie tussen u en de examinator is namelijk van groot belang voor het succes van dit speciale examen.


Faalangst examinator speciaal opgeleid


De examinator die dit examen afneemt is getraind om mensen met faalangst te begeleiden.

Duurt 80 minuten


Het faalangstexamen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen, namelijk 80 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin u rustig uw situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden.

In dit faalangstexamen is dus voldoende tijd om u op uw gemak te stellen. Want als u zich op uw gemak voelt, dan presteert u het beste!

Time-out aanvragen

Bent u eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe, dan kunt u een time-out aanvragen. Of meerdere, als u dat wilt. U mag het zelf aangeven. Uw examinator kan u ook een time-out geven, als hij denkt dat u dat nodig heeft.

 

Niet makkelijker


Het faalangstexamen duurt langer, maar is niet makkelijker dan een regulier praktijkexamen! U moet ook bij dit examen gewoon voldoen aan alle ‘rijvaardigheidseisen’. Dat houdt in dat u moet laten zien dat u veilig en op een verantwoorde manier aan het verkeer deelneemt.

 

Duurder


Omdat het examen langer duurt, wordt het wel duurder dan het gewone rijexamen voor de personenauto.

 

Praktijk examen Auto

 

Een gewoon praktijkexamen ​duurt 55 minuten. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent ​(ongeveer 15 minuten). ​Dat geeft rust, zo vlak voor je examen. Ga zitten tot je examinator je roept. Je rijinstructeur mag meerijden en bij het eindgesprek met de examinator aanwezig zijn. Het examen verloopt zo :

 • ​Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt. Hij vraagt je naar het formulier ​'Zelfreflectie'​​. Dit formulier bespreken jullie met elkaar na afloop van het examen.

 • ​Je examinator controleert je ​identiteitsbewijs​. Ook checkt hij of je bent geslaagd voor je ​theorie-examen​.

 • ​Vervolgens doe je op het parkeerterrein een ​ogentest​. Daarbij moet je het kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer ​25 meter​.

 • Daarna stelt je examinator enkele vragen, ter voorbereiding van de rit. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.

 • ​Hierna begint de rit. Een deel hiervan ​(ongeveer 10 - 15 minuten)​ rij je zelfstandig naar een bepaalde bestemming.

 • De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

 • Je beheersing van de auto
  • Kijkgedrag
   • Of je goed voorrang verleent
    • Inhalen
     • In- en uitvoegen
      • Rijden op kruispunten en rotondes
       • Bijzondere verrichtingen

 • Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

 • Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.